Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kiskutya fejlődése

 

A kiskutya fejődése

A kiskutya fejődése  

Tudtad, hogy a kiskutya életében nagyon fontos az első 4 hónap, mert ekkor fejlődik ki alapvető karaktere, jelleme? Ez azért van így, mert az agya 4 hónapos korára majdnem teljesen kifejlődik, eléri a felnőttkori méretének 80%-át.

Ahhoz, hogy megértsd a kutyádat, és alkalmazkodni tudj képességeihez,elengedhetetlen megismerkedned a fejlődési szakaszokkal, amik különböző életkorokban jellemzik.

Ne feledd azonban, hogy ezek általános gyakorlatot írnak le, melytől a személyes egyéni ritmus eltérhet, ezért mindig figyeld a reakcióit.

A kiskutya fejlődési szakaszai

3-5 hetes kor:

Már látnak, hallanak és a szaglásuk is kifejlődött. Érzékeik fejlődésével a környező világ tudatossá válik számukra. Az alom többi kölykével közösen kezdi el felfedezni szűk környezetét: sétálás, ugatás, farok csóválás, játszadozás, harapdálás.

5-7 hetes kor:

Kiskutya társaikkal ismerkednek és megtanulják a kutya létet. A függetlenség első jelei érzékelhetők magatartásában. Elkezdi felfedezni a világot, mérhetetlen kíváncsisággal.

A félelemérzete alacsony, mert azt elnyomja az újdonság varázsa. Emiatt ez kiváló időszak arra, hogy óvatosan elkezdjünk megmutatni neki dolgokat.Emberekkel is szerezzen testközeli tapasztalatokat.

Természetesen azonban az alomban kell maradnia, hiszen nagyon fiatal még. Ne feledjük, hogy ez egy fontos közeg. A testvéreivel és az anyjával szerzett élményeken keresztül megtapasztalja a különböző szerepeket, tanul, találkozik domináns kölyökkel vagy ő maga az. Kialakul benne egy első tapasztalat a hierarchia és a domináns viselkedés terén.

7- 9 hetes kor:

Érzékei mind jobban kifejlődnek, és egyre alaposabban ismerkedik a környezetével. A legnagyobb hatást az alom többi kiskutyája, illetve az emberek keltik benne. Ekkor tanulják meg a játékot, fizikálisan koordinálni magukat, helyüket a világban. Az eltelt több hét tapasztalatai alapján kialakul benne, hogy hogyan viselkedjen a kölykökkel, az emberekkel. Ebben az időszakban alussza át először az éjszakát.

Bizonyos esetekben, a hetedik és kilencedik hetes kor körül a kölyök teljesen másképp kezd el viselkedni, mint eddig tette. Ez azért van, mert ekkor találkozik először a valódi félelem érzésével. Felzaklatják a hangok, a mozgások, különösen, ha hirtelenek vagy hangosak. Ez a megváltozott magatartás azt is okozhatja, hogy a korábban már megszokott dolgokkal szemben most ellenérzésekkel viseltetik. Ebben az időszakban ezért kerülendő minden felesleges stressz helyzet. Ha lehetséges ne ekkor vigyük orvoshoz, ne utazzunk vele sehova. Legyünk vele nagyon figyelmesek, és óvatosak.

Néhány hét igényel fokozott odafigyelést, 12 hetes korára visszanyeri majd korábbi magabiztosságát. Viselkedéskutatók igazolják, hogy ez a magatartásváltozás nincs kapcsolatban azzal, hogy elválasztják az alomtól. Ugyanis ez a viselkedés akkor is jelentkezik a kiskutyában, ha az alommal marad. Nem szabad túlreagálni. Nem kell elszeparálni a világtól vagy túlzottan óvni, csak lépésről lépésre kell haladni az újdonságokkal, kerülve a nagy ugrásokat, a nagy változásokat. Például, engedd, hogy találkozzon a szomszéd barátságos kutyájával, de ne hagyd, hogy megismerkedjen egy haragos, harapós kutyával. 

9-12 hetes kor:

Mint gazdi átveszed a szerepet, amit korábban a többi kölyök és az anyja jelentett számára. Habár figyelme még rövid ideig köthető le, a különböző szituációkra vonatkozó magatartásformákat már kezdi elsajátítani. Ebben az időszakban érdemes megkezdeni az idomításukat, megtanítani neki az első alap parancsokat, mint például az Ül! parancsot.

13-16 hetes kor:

Az emberekkel, illetve más állatokkal szemben kialakul a különböző szerepek szerinti viselkedése, úgymint domináns vagy alárendelt magatartás. Megkezdődik a fogak kibújása, aminek velejárója, hogy mindent összerág. Önállóságát és saját akaratát elkezdi hangsúlyozni. Emiatt előfordulhat, hogy nem hallgat az alap parancsokra sem. Nagyon figyelj arra, hogy hol tartod pórázon őt. Könnyen megtörténhet, hogy ahol korábban engedelmesen odajött hozzád, most messzire szalad.

16 hetes kora után:

7 hónapos kora körül második fázisába lép a rágó effektusnak. Ez már nincs kapcsolatban a fogaival, a kíváncsiság hajtja. Erre az időre már tudja a szerepeket, úgymint ki a falkavezér, és milyen pozíciója van neki a családban. Azonban ez nem végleges és nem állandó! Ahogy nő folyamatosan megpróbálja majd kivívni magának a domináns szerepet. Ne hagyjuk neki!

BÓNUSZ - NAGYON FONTOS:

A kiskutya fejlődésében nagyon fontos a szocializáció. Hogy mit is jelent ez? Mit kell tenned ahhoz, hogy ne féljen a környezetétől, magabiztosan és jól érezze magát?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< Június / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 96098
Hónap: 195
Nap: 4