Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Tao Te King és Cesar Millan

 

Shafin de Zane:

 17 spirituális tanítás a Kutyákkal Suttogótól …

 és a Tao Te King-től 

 

 

 

Pár nappal ezelőtt egy floridai tanítványom mesélt a National Geographic Channel által sugárzott "a csodálatos kutyadoki", avagy a kutyákkal suttogó (The Dog Whisperer) című szokatlan tévéműsorról. Tudod miről szól? Ha nem, máris elmesélem, de előbb szeretnék egy kis kitérőt tenni.

 600 évvel Jézus születése előtt élt egy Lao Ce nevű férfi az ősi Kínában. Sok rejtély és mítosz fűződik a személyéhez, de amennyire a történelmi utalásokból kiderül, a birodalmi kormány levéltárosaként vagy könyvtárnokaként dolgozott. A különböző életrajzok és legendák szerint elege lett a városi életből meg a folytonos háborúskodásból, és 160 éves korában (!) nyugatra vándorolt, hogy teljes elvonultságban éljen. A birodalom kapuőre felismerte az idős mestert, és megkérte, hogy írjon valamit, ami megőrizheti bölcsességét. Ez a Tao Te King születésének legendája, amit elég szabadosan a nagy út könyvének, vagy az út és erény könyvének szoktak fordítani. E könyvecske 81 gyönyörű, rövid versszaka úgy ragadja meg a spiritualitás esszenciáját, ahogy egyetlen másik, általam ismert szöveg sem képes. Jó néhány tudós vallja azt, hogy ez az emberiség valaha íródott legbölcsebb könyveinek egyike, és ezzel teljesen egyetértek.

 A könyv filozófiája  a következő fogalmakra fókuszál: tao, wu (üresség), wu-wei (nem-cselekvés), valamint Fu (minden dolog visszatérése a Forráshoz). A taoista filozófia célja a Taóval (nagy út) való egyesülés azáltal, hogy énünket az univerzum törvényeire hangoljuk, és visszatérünk az eredethez. Ahhoz azonban, hogy ezt meg tudja valósítani, a tanítványnak el kell érnie az ürességet és egyszerűséget, gyakorolnia kell a nem-cselekvést, és egész életét a Tao megértésének kell szentelnie.

 Íme a Tao Te King első versszaka azok számára, akik szeretnék megízlelni e mestermű szépségét:

 

 Az út, mely szóba-fogható,

 nem az öröktől-való;

 a szó, mely rája-mondható,

 nem az örök szó.

 Ha neve nincs: ég s föld alapja;

 ha neve van: minden dolgok anyja.

 Ezért:

 aki vágytalan,

 a nagy titkot megfejtheti;

 de ha vágya van,

 csak a dolgokat szemlélheti.

 E kettő mögött közös a forrás,

 csupán a nevük más.

 Közösségük: csoda,

 s egyik csodától a másik felé tárul

 a nagy titok kapuja.

 

( Az Út és Erény könyve – fordította Weöres Sándor)

 Nos, hogy miért emlegetem a Tao Te King-et írásom legelején? Mert az évek során az igazság keresésének nevében megtett utazásaim és átélt kalandjaim során megértettem, hogy a nagy út igenis létezik, majd végül rátaláltam a Tao Te King-re, valamint sok más hasonló tanításra, és megértettem a saját felfedezéseimben rejlő párhuzamokat. Nevezheted ezeket kozmikus törvényeknek, archetipikus mintáknak, természeti erőknek vagy Isten akaratának.

 A ‚nagy út‘ egyszerű és a természet egészében megfigyelhető. Bizonyos titkos hagyományok szerint létezik egy minden és mindenki által beszélhető világnyelv, amelyet ha megértesz, közvetlenül a Forrásodtól, az Univerzumtól, vagy ha úgy tetszik Istentől nyersz útmutatást életed minden lépésével kapcsolatban. Sajnos többnyire túlságosan el vagyunk foglalva az anyagi világ törekvéseivel ahhoz, hogy egyáltalán észrevegyük ezt az útmutatást, és végül egész életünk egy nagy küzdelemmé válik.

 De ennek ellenére, ez az útmutatás, nagy út, vagy egyetemes nyelv létezik, és még ha szerény keretek között is, egy olyan ember élő példájául szolgálok, aki követi ezt az útmutatást, vagy figyel arra a nyelvre, amely életünk minden fordulójánál megmutatja a helyes irányt. Mindezt nem dicsekvésből mondom, hiszen még mindig hosszú személyes utat kell megtennem ahhoz, hogy úgy érezhessem, valóban elsajátítottam ezt a nyelvet. Egyszerűen csak szeretném, ha tudnád, hogy ez az igazság. Évek óta ezzel az igazsággal élek, és elvesznék, ha valamilyen oknál fogva ez az útmutatás elérhetetlenné válna számomra. Egyszerűen ez van.

 Nos, mi köze van mindehhez egy Kutyákkal Suttogó című tévéműsornak? Türelem, barátom… Ha még nem ismered történetmesélő módszerem kerülőútjait, akár hozzá is szokhatsz, mert lehet, hogy egyhamar még nem térek rá 

 Nos, íme a kapcsolat. Az egyik nagy felismerés, amelyre személyes átalakulásom kezdetén jutottam (hipnózisterápia szakmai alkalmazása során) a következő: a külvilág a belső világunk kivetülése. Emberek, körülmények, állatok, kapcsolatok, sikerek, kudarcok, munka és szórakozás, mind a belső világod kivetülései. Mindezek a dolgok és a hozzád fűződő kapcsolatuk saját személyes és spirituális fejlődésed szerint dinamikusan változnak. Tanítványaimnak folyton azt ismételgetem, hogy amint gondoskodsz a belsőről, a külső automatikusan gondoskodik önmagáról. A nagy út mindenen és mindenkin keresztül felfedi az útmutatást. Ha megvizsgálod, hogyan bánik veled a világ, egész pontos képet kapsz arról, mi zajlik a belső világodban, és ez fordítva is igaz.

 Nos, a legjobb ‚jelzőkészülékek‘ belső világunk történéseinek nyomon követésére: a kutyáink! Ők mindig belső energiamintáink szerint reagálnak. Ha frusztrált és mérges vagy, és zavaros energiamintát közvetítesz, a kutyád bizony kihívó lesz és fegyelmezetlen, valamint saját nyugtalan energiáidat fogja visszatükrözni.

 Több mint százezer éve élünk kutyák társaságában. Hűséges barátként járnak mellettünk azóta, hogy barlangokban éltünk, és őskori állatokra vadásztunk. Ők biztosítják számunkra a személyes, közvetlen kommunikáció lehetőségét a természettel, és sokkal többet tudnak rólunk, mint amennyit szeretnénk beismerni. Nem tudják szavakba önteni tudásukat, de igenis kifejezésre juttatják, amit mi sajnos többnyire félreértelmezünk. Ám van egy mexikói származású férfi Kaliforniában, Cesar Millan, akinek sikerült megfejtenie ezt a nyelvet, és „Kutyákkal Suttogó“ című tévéműsorán keresztül nagyon értékes tanításokat kínál nekünk.

 A Kutyákkal Suttogó egy olyan műsor, amelyben Cesar a leglehetetlenebb típusú kutyákat rehabilitálja. Olyan kutyákat is, amelyek néha már oly mértékben zavarodottak, hogy rájuk aggatják a „vörös zónás“ címkét, ami azt jelenti, hogy képesek megölni egy másik kutyát, vagy súlyosan megsebesíteni egy embert, ha lehetőséget kapnak rá. Cesar vissza tudja állítani az egyensúlyt ezekben a kutyákban, és újra meg újra megmutatja, hogy szinte MINDEN kutya képes arra, hogy az általunk megálmodott tökéletes társ legyen: fegyelmezett, barátságos, játékos, jól szocializált és az alapvető szabályokat betartani képes. Ennek azonban az a feltétele, hogy MI vállaljuk a vezető szerepet, és rávezetjük őket minderre.

 Íme egy kis ízelítő abból, amit Cesar tévéműsorából megtanultam az irányításról, az energiáról és a kutyáinkkal (valamint gyerekeinkkel) való kapcsolatunkról. A következőkben a saját értelmezésem szemszögéből világítom meg azt, amit Cesar mond és csinál, vedd hát figyelembe kérlek, hogy nem feltétlenül az ő szavait fogom használni.

 A kutyád viselkedése téged tükröz. A kutyák a saját tükörképeink.

 A kutyád nem törődik azzal, hogy mennyi pénzed van, vagy hogy milyen autót vezetsz, de azzal sem, hogy hogyan nézel ki. Az érdekli, hogy kiegyensúlyozott vagy-e vagy sem, és hogy mennyire vagy boldog, elégedett. Nem szavakkal kommunikálnak, hanem tükörként visszatükrözik belső világodat. Az energiáidat érzékelik, nem a felszíni személyiségedet.

 Az Anyatermészet nem félelemmel és haraggal irányít, hanem nyugodt magabiztossággal. Ha kiaknázod a benned rejlő nyugodt-határozott energiát, nem csak a kutyádhoz fűződő kapcsolatod fog javulni, hanem Te magad és a világgal való kapcsolatod is.

 Soha ne szállj szembe az Anyatermészettel. Hagyd, hogy erejével segítségedre legyen, ahelyett, hogy megfosszon az erőtől.

 Minden kutya nagyszerű társ lehet, hacsak nincs valamiféle idegrendszeri problémája, ami igen ritka. Boldog, játékos, szófogadó és alapvető utasítások végrehajására képes lehet, de irányításra van szüksége. Arra van szüksége, hogy TE irányítsd. Jegyezd meg, hogy pusztán azért, mert feltétlen szeretet van közöttetek, még nem feltétlenül jelenti, hogy a kutyád kiegyensúlyozott is.

 Ahhoz, hogy jó vezető váljon belőled, nyugodtnak és határozottnak kell lenned. Döntéseket is kell hoznod az egész falka (csoport vagy család) jó(l)léte érdekében, és e döntések szerint kell irányítanod. Felül kell emelkedned személyes érdekeiden, és aszerint kell döntened, hogy mi a legjobb a falka számára., Ha képtelen vagy az irányításra, a kutyák kizökkennek az egyensúlyból, és elkezdik megkérdőjelezni a pozíciódat.

 A kutyák az emberhez hasonlóan társas lények. Természetükből fakadóan szociálisak, játékosak, vágynak a falkatársakra, legyen az egy emberi család vagy egy csapat kutya, és vágynak arra, hogy egy falkavezér irányítását kövessék. Ha egy kutya ellenséges, barátságtalan, vagy utálja a többi kutyát, az abból fakad, hogy vagy fél, vagy frusztrált, vagy nincs elég önbizalma.

 Figyeld meg, hogy ki a vezető a saját háztartásodban. Te, a kutyá(i)d vagy a gyereke(i)d? A családod vajon tényleg boldog és kiegyensúlyozott, ahol mindenki tisztában van a feladataival, határaival és szerepével? Vagy minden nap egy újabb csata a kutyáiddal és a gyerekeiddel, mert másokra való tekintet nélkül azt csinálják, amire épp kedvük szottyan? He ez a helyzet, tudd, hogy nem kell hogy így legyen. A kisgyerekek mellesleg ugyanazokat a mintákat követik, mint a kutyák, mivel ők is érzékenyebbek az energiákra, mint a logikára vagy a társadalmi normákra.

 Ne feledd: a kutyád NEM akar a vezető szerepében tetszelegni. Évezredek óta arra ösztönzi biológiai programja, hogy kövesse az embereket. A gyerekeid sem akarják átvenni a házadban az irányítást. Élvezni akarják a Te irányításodat, védelmedet és szeretetedet. Azt akarják, hogy TE irányítsd őket afelé, ami a legjobb nekik, és nem fordítva. Ha pedig képtelen vagy ellátni a vezető szereppel járó feladatokat, frusztráltakká válnak, és frusztrációjukat így vagy úgy ki is fejezik.

 Ahhoz, hogy a kutyák egészséges, kiegyensúlyozott életet élhessenek, szükségük van testmozgásra, fegyelemre és szeretetre. Ebben a sorrendben!

 A fegyelem nem egyenlő azzal, hogy főnökösködsz a kutyád felett. Sokkal inkább azt jelenti, hogy felelősséget vállalsz, és neveled azt az élőlényt, akit bevontál az életedbe. Nem azt jelenti, hogy ‚kioltod‘ a lelkét, vagy hogy kevésbé játékossá teszed. A fegyelem egyszerűen megengedi a kutyádnak, hogy kiegyensúlyozott életet élhesen. Gondold csak át, mit szeretnél inkább? Egy fegyelmezetlen, játékos kutyát, amelyik társaságban képtelen viselkedni (felugrál az emberekre, megfélemlít másokat, keresi az összetűzést, vagy egyszerűen nem képes nyugton maradni)? Vagy sokkal inkább szeretnél egy fegyelmezett kutyát, amelyik nem csak hogy boldogan játszik a megfelelő időben, de a legtöbb társasági helyzetben még a kísérőd is lehet? A te KÖTELESSÉGED, hogy megtanítsd a kutyádnak, hogy hol vannak a határai. A kutyák méltányolják, ha ezt megtesszük, mert ez hosszú távon nagyobb szabadságot enged nekik. (Látod a párhuzamokat a gyerekneveléssel kapcsolatban?)

 A szeretet-szeretet-szeretet nem működik. Fegyelemre és határokra is szükség van. A szabadság nem azt jelenti, hogy egy nagy nyílt terepre van szükséged. A szabadság szellemi szinten nyilvánul meg.

 A kutyák a jelenben élnek. Nem rágódnak a múlton, és nem aggódnak a jövő miatt. Gyorsan megbocsájtanak, és feltétel nélkül szeretnek. Amikor kutyákkal (vagy gyerekekkel) kommunikálsz, mindenekelőtt légy KÖVETKEZETES és önmagadnak NEM ELLENTMONDÓ. Ha nem teljesen világos számodra, mit jelentenek ezek a szavak, gondolkozz el egy kicsit rajtuk, mert nagy hasznukat tudod venni az életben. Bármit is kommunikálsz, tedd egyszerűen és pontosan. NE közvetíts vegyes üzeneteket. Ha azt akarod, hogy a kutyád ne rágja szét a szőnyeget, SOHA ne engedd meg neki, és SOHA ne húnyj szemet a csínytevése felett, csak mert olyan édesen ellenállhatatlan. Légy következetes. Ha valami rosszat csinált, és épp fegyelmezed, közvetlenül ezután NE áraszd el szeretettel, gügyögéssel. Persze, tudom én, hogy azok a nagy barna szemek arra késztetnek, hogy megölelgesd, mint egy kisbabát, de ne feledd, hogy ha a szavaid és tetteid egymásnak ellent mondanak, azzal csak ÖSSZEZAVAROD a kutyát, és legközelebb még nehezebben fogja megérteni, hogy mit csinált rosszul, és miért vagy olyan ideges.

 Nos, foglaljuk össze még egyszer. Az állatok világában energiaként nyilvánulsz meg. A neved és a foglalkozásod egyáltalán nem számít. Ha nyugodt vagy és határozott, a kutyád nyugodt és megadó lesz. Ha következetes vagy, és nem mondasz ellent önmagadnak, a kutyád fegyelmezett és szófogadó lesz. Ne feledd, hogy a kutyád képes ‚levenni‘ a legcsekélyebb negatív energiát is, és ez bizony tükröződni fog a viselkedésében.

 Soha ne foglalkozz a kutyáddal, ha dühösnek vagy frusztráltnak érzed magad. Soha ne üsd meg. Vésd eszedbe a két varázsszót: NYUGODT és HATÁROZOTT.

 Ha azt várod a kutyádtól, hogy a hiányzó gyermek, házastárs, barát vagy szerető szerepét töltse be, túl nagy terhet teszel a vállára. Ezzel megfosztod a méltóságától. Annak a méltóságától, hogy kutya lehessen. Bár a kutyád sok-sok szeretetet és támogatást tud adni neked, mindenekelőtt kutya szeretne lenni, és nem más. Ha először is nem elégíted ki kutyalétéből fakadó igényeit (testmozgás, fegyelem, szeretet), előbb vagy utóbb frusztrált, egyensúlyát vesztett, labilis kutya lesz belőle.

 Na szóval, egyelőre ennyit erről. Remélem, hogy írásommal segíthettem abban, hogy új fényben lásd a kapcsolataidat. Ha tetszett, amit az imént olvastál, kérlek oszd meg azzal a számos anyukával, apukával, kutyatartóval, macskabaráttal, férjjel és feleséggel, akik folyton folyvást küszködnek saját kapcsolataikkal, mert nem tudják, mit csinálnak rosszul. Mint látod, az igazság többynyire pofonegyszerű, ahhoz azonban, hogy el tudjuk fogadni, nagy bátorságra és sok őszinteségre van szükségünk.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hello! I have a small question?

(Jacob Simons, 2022.07.03 01:16)

►►► ✅ Where can I get my gift? Here? https://lnk.do/oRLXPN

New offer!

(DavidZiz, 2021.07.18 21:31)

Hi
Best offer 2021 https://cutt.us/USj7C

 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 96463
Hónap: 243
Nap: 3