Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cesar Millan a csodálatos kutyadoki

 

A kutyád az őrületbe kerget? Agresszív, ideges, félénk vagy egyszerűen csak túl feszült? Négylábú barátod talán valami megszállottja – felugrál mindenkire, aki belép az ajtón, vagy azzal nyaggat, hogy újra és újra eldobd neki ugyanazt a koszos teniszlabdát?
Vagy esetleg úgy érzed, a te kutyád tökéletes, de szeretnéd, ha kettőtök kapcsolata még teljesebb lenne? Szeretnéd megtudni, mi motiválja? Szeretnél bepillantást nyerni a világába, hogy szorosabb köteléket alakíthass ki vele?
Ha ezen kérdések bármelyikére igennel feleltél, akkor jó helyen vagy.
Ha nem ismernél a National Geographic Channel által sugárzott Dog Whisperer (a csodálatos kutyadoki, avagy a kutyákkal suttogó) című sorozatból, hadd mutatkozzak be. Cesar Millan vagyok, és alig várom, hogy megoszthassam veled egy egész élettapasztalat bölcsességét, melyre kutyák között élve és dolgozva tettem szert. Az évek során többezer reménytelen esetnek titulált kutyát rehabilitáltam.
  
Néhány szót magamról. 1990-ben üres zsebbel érkeztem Mexikóból az Egyesült Államokba, azt az álmot dédelgetve, hogy a világ legjobb kutyakiképzője leszek. 
Kutyakozmetikusként kezdtem, majd egy  jóhírű kutyaiskolában dolgoztam, ahol kutyakiképzést tanultam.  Már az első napon világossá vált számomra, ez a tipusú "bentlakásos képzés" alkalmatlan arra, hogy a gyakran ideérkező labilis, félénk, visszahúzódó, agresszív, kezelhetetlennek vélt kutyák, megszabadulhassanak neurotikus viselkedésüktől. Az igaz, hogy a hagyományos kiképzés segíthet egy  szelíd, nyugodt alaptermészetű kutyának jobban lehiggadni,  de egy instabil  eb esetében sokszor csak ronthat a helyzeten. Mégpedig azért mert a hagyományos kiképzés humánpszichológián alapszik és nem "szólítja meg" a kutya igaz természetét, figyelmen kívül hagyja valódi igényeit. Maradtam egy darabig a szakmát kitanulni, de tisztában voltam vele, ez nem az az álom, amit elképzeltem magamnak és a kutyáknak.  Itt az iskolában már híre ment, hogy kezelni tudom a legagresszívebb egyedeket , és legerősebb fajtákat is, mint a pitbull terrier, rottweiler, németjuhász, a legproblémásabbak  mindig nálam kötöttek ki.
Pár éven belül már agresszív rottweiler falkákkal dolgoztam, beleértve Will Smith és Jada Pinkett Smith néhány kutyáját.  Will és Jada felelősségteljes kutyatulajdonosok, akiket lenyűgözött természetes tehetségem a kutyákhoz. Nagylelkűen beajánlottak barátaiknak és kollégáiknak, akik közül sokan híres emberek. Soha nem reklámoztam magam, vállalkozásom híre kizárólag szájról szájra terjedt.
Hamarosan beindult az üzlet, és sikerült megnyitnom a Kutyapszichológiai Központot Dél-Los Angelesben, ahol harminc-negyven olyan kutyát tartok egy falkában, akik senkinek nem kellenek. A legtöbbjük menhelyről vagy fajtamentő szervezetektől kerül ide, mert vagy kezelhetetlennek tartják őket vagy különféle viselkedésproblémák miatt a gazdáik megszabadultak tőlük. Sajnos mivel nincs elég "elaltatásmentes" kutyamenhely, a legtöbb elhagyott állatra az eutanázia valamely formája vár. Az általam kimentett kutyák azonban, a rehabilitációt követően, boldog, hasznos falkatagokká válnak.
 
Sokan közülük végül szerető, felelősségteljes befogadó családra találnak. Falkámban töltött idejük során a kutyák, akiket egykor halálra ítéltek, pozitív szerepmodellként szolgálnak ügyfeleim problémás kutyái számára.
 

cmn.jpg


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< Június / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 96098
Hónap: 198
Nap: 4