Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újabb kutyatippek

2013.01.11

A kutya egész életében, de különösen az első 2 évben nagyon fontos, hogy mindent megtegyél azért, hogy minél szélesebb látóköre alakulhasson ki: találkozzon minél több új dologgal, ismerjen meg új embereket, ismerje meg szűkebb és tágabb környezetét, azaz szocializálódjon - tehát, illeszkedjen bele az emberek világába!

A beilleszkedés első lépése a kutya első találkozása azon tárgyakkal, szituációkkal, különböző emberekkel, környezettel, zajokkal, melyekkel élete során kapcsolatba fog kerülni. A következő lépés pedig, ebből az újdonságból egy megszokott dolgot faragni. Minél többször találkozik valakivel vagy valamivel, az annál természetesebb lesz számára, és nem fog félni tőle!

Miért fontos ez?

Egy jól szocializált kutya sokkal kevesebb stresszt él át, kiegyensúlyozottabb, kisebb valószínűséggel harap félelemből. Mindez azért van így, mert ismeri a világot, amiben él, az nem idegen számára. Többé már nem az emberek világaként tekinti, hanem annak a csodás helynek, ahol Ő él, és jól érzi magát!

- Vidd magaddal mindenhova, sétálni, vásárolni, dolgozni!
- Hívj vendégeket!
- Ha kedved és időbeosztásod engedi, iratkozz be egy kutya iskolába!

És most lássuk részletesen, milyen tárgyakkal, élményekkel, emberekkel javasolt találkoznia! Olvasd el 10 jó tanácsunkat a témában!

1. Látogasson el különböző helyszínekre, azokra, ahova később is el fog menni: barátokhoz, állatorvoshoz, kutyaszalonba, iskolához, tavakhoz, folyóhoz, alagsorba, utcára, sok ember közé.

2. Játsszon sok új emberekkel, ismerkedjen meg gyerekekkel. Az emberekhez szoktatás során különböző nemű és korú emberekkel érdemes megismertetni. Gyerekekkel is célszerű minél előbb találkoznia, hogy megszokja, ők másképpen viselkednek, mint a felnőttek.

3. Játsszon sok különbözőféle játékkal: kislabda, nagylabda, kemény anyagból készült játékok, valamilyen hangot adó játékok, fa-, papír-, kartoneszközök, edények, fémeszközök.

BÓNUSZ - A KutyaTippek.hu tippjei:

- Friszbi: örömmel szalad kedvenced ez után az érdekesen szálló játék után. Kis változatosság a labdák világától elszakadva, és akár otthon is találhatsz egyet, amivel régen te játszottál. Kifejezetten kutyák számára is készítenek már friszbiket, melyekre jellemző, hogy tartósabbak, és a kutya számára könnyebben bekaphatóak.

- Gumijátékok: igen széles a választék, biztosan találsz olyat, ami kedvenced kedvence lesz! A kutyák ugyebár imádnak rágcsálni, így ezzel a játékkal két legyet ütsz egy csapásra: megakadályozhatod azt, hogy a kedvenc cipőd legyen a célpontja rágóösztönének, és közben a kutyád is remekül szórakozik. A gumijátékok egy speciális típusa a kong játékok, melyek érdekes alakjuknak köszönhetően nagyon jópofán pattannak, nem lehet kiszámítani a mozgásukat, ezért a kutya számára új és új kihívást jelentenek minden alkalommal. Speciális krémmel is megtöltheted, így további izgalmas időtöltés a kutyának, amíg a finomságot mind egy szálig kinyalogatja a játék belsejéből.

4. Játsszon más kiskutyákkal. Találkozzon más kutyákkal.

5. Ismertessük meg más állatfajtákkal is, például: macska, tyúk, nyúl. Ha már jobban szót fogad, a családi kirándulás során vigyük őt is magunkkal, ha állatkertbe megyünk!

6. Szerezzen tapasztalatokat gyorsan mozgó járművekkel kapcsolatosan: bicikli, motor, autó, szaladó gyerekek, futballozó gyerekek, lovak.

7. Tapasztaljon különböző felületeket: sár, fű, nedves fű, szőnyeg, linóleum, föld, beton, fa, csempe, víz, homok, sóder.

8. Találkozzon különböző kihívásokkal: játékok, lépcsőzés, felmászás valamire.

BÓNUSZ - Egy kis logika!

Egy olyan játékra szeretnénk felhívni a figyelmed, mely előcsalogatja és fejleszti a kutya logikai képességét, gondolkodását. Különböző formában és alakban készül. A játékok sok kis odút tartalmaznak, ahova jutalomfalatkákat vagy száraz kutyaeledelt helyezhetünk. Ahhoz hogy meg tudja szerezni a finomságokat, el kell tologatnia tappancsaival a fedeleket a lyukakról. Ahogy az egyikről eltolja, a másik becsukódik, így nem mindegy a sorrend sem! Nagyon izgalmas feladat számára.

9. Etessük különböző helyszíneken.

10. Tartsuk a kezünkben rendszeresen, hetente több alkalommal, különböző pozíciókban.

Győződj meg róla, hogy minden új tapasztalat biztonságos és pozitív számára. Mindig sok-sok dicséret és jutalomfalat kísérje az új dolgokkal való ismerkedést. Ha látod rajta, hogy fél, akkor lassítsd le a folyamatot, hagyj több időt neki.

BÓNUSZ - Hogyan kezeld a félelmeit?

Ha a kutyád fél valamitől, hozzá kell szoktatnod őt, meg kell barátkoztatnod a félelmeivel. Készíts egy listát, tapasztalataid alapján azokról a dolgokról, amik megrémíti őt. Először azzal kezdd, amitől a legkevésbé fél. Ha fél valakitől, barátkoztasd meg vele, ültesd le a kutyát - ez egy biztonságos pozíció számára - és kérd meg az illetőt, hogy adjon neki jutalomfalatot, közeledjen hozzá óvatosan. Dicsérd meg a kutyát, ha látod, hogy már nem tart tőle.

Sok szerencsét!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< November / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 71405
Hónap: 1822
Nap: 58